De Nieuwe Warmteweg

De Nieuwe Warmteweg is de naam van een warmteleiding die de haven van Rotterdam, waar warmte over is, verbindt met de stad, waar behoefte aan warmte is. In 2012-2013 is 2 x 26 km (aanvoer en retour) aan leidingen aangelegd met een diameter variërend van DN300 t/m DN500. Momenteel wordt nog gewerkt aan enkele bovengrondse gebouwen.
 
De Nieuwe Warmteweg is een veilig en efficiënt warmtenetwerk met een capaciteit van 50.000 huishoudens. Dankzij het net wordt verkomen dat restwarmte die vrijkomt bij industriële processen in de haven onnodig wordt verspild. Met als groene winst dat er in de stad minder warmte uit bijvoorbeeld aardgas of kolen hoeft te worden opgewekt. Dit scheelt jaarlijks 70 tot 80 kiloton CO2 aan uitstoot. Warmtebedrijf Rotterdam levert hiermee ook nog eens een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative, dat in 2025 de regionale CO2-emissie met 50% gereduceerd wil zien - ten opzichte van 1990.

De Nieuwe Warmteweg Sander Dortland DNWWVisser & Smit Hanab is de hoofdaannemer van dit indrukwekkende project. Wij spraken met Sander Dortland: " Visser & Smit Hanab is verantwoordelijk voor het ontwerp, de uitvoering, de inbedrijfstelling en het onderhoud gedurende 15 jaar. Als Mechanical Engineer ben ik onder andere verantwoordelijk voor de specificatie van de afsluiters, pompen en andere componenten." 

Visser & Smit Hanab is trots op de langdurige samenwerking met opdrachtgevers - iets waar Econosto zich ook op richt. Senior Verkoopadviseur Emiel van Bugnum: “Voor dit project leveren we meer dan 400 afsluiters (vlinderkleppen, kogelkranen, klepafsluiters en veiligheden) van DN15 tot en met DN500. Voor de grote vlinderkleppen had de klant aanvankelijk gekozen voor een “triple eccentric” metaal dichtend model." 

"Na het analyseren van de bedrijfsomstandigheden stelden wij voor high performance double eccentric RPTFE dichtend kleppen toe te passen. Deze uitvoering is bijzonder geschikt voor de applicatie en leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing. Tijdens het project waren er, zoals altijd, wijzingen in het aantal kleppen, de afmetingen en de tagnummers. We hebben dat in goede samenwerking met de klant aangepakt, dat ging snel door de korte communicatielijnen.”

 

De Nieuwe Warmteweg - DNWWAlle componenten zijn in overleg  met Visser & Smit Hanab  voorzien van tagnummers volgens de systeemdocumentatie. Omdat er op de drie bouwlocaties maar weinig opslagruimte was zijn de afsluiters op afroep afgeleverd. Deze flexibele logistiek was een belangrijk element van het project.


Sander: "We hebben voor Econosto gekozen vanwege de combinatie van prijs en kwaliteit, het feit dat ze een vestiging in de buurt hebben en hun flexibiliteit bij de just-in-time leveringen. Ze verzorgen ook documentatiepakketten voor elk type afsluiter, met onder andere tekeningen en de materiaal- en testcertificaten."

De Nieuwe Warmteweg - DNWWVerder levert Econosto 13 filters. Chris Hendriks, Manager Product Group & Engineering: “Deze filters, in doorlaat tot en met DN 400 en druktrap PN40, zijn speciaal voor dit project ontworpen en geproduceerd onder onze PED certificering. Lloyds zorgt voor de controle en het Design Appraisal Document. De filters zijn zwevend gemonteerd zodat ze kunnen bewegen als de leiding uitzet of krimpt. Bij het opstarten “Commissioning” zitten er grove zeefmanden in die na het spoelen van de leidingen worden vervangen door fijnere.”
 
Sander besloot: "We zijn blij met de flexibiliteit van Econosto, en het feit dat ze snel ter plaatse zijn als er eens iets is." 

 

 
   
Linkedin Youtube Pinterest
Printen Email
Econosto